Klik her for at komme til forsiden
StartsideTrekantsområdet
AktiviteterNyhederFind vejRegler for hjemmetForumKalenderSponsorerStøt ØkonomiskStøt med arbejdskraftGalleriNyhedsbrev TrekantsområdetTrekantområdets shelter.
København
Bliv støttemedlemVeteranhjem KøbenhavnKontaktFind vejAktiviteter
Positive tiltag til VHKReferat fra Generalforsamling 24. april 2016Generalforsamling 2016Skib for veteranerReferat fra Ekstraordinær Generalforsamling 16/11-15Para foredrag ved Nicklas BjaalandMortens Aften 2015Skovtur - 21. november 2015Store klippe/klister/bagedag - Lørdag d. 5 dec.Juleaften på VHKBillard turneringIdrætsaktiviteterArkiv
Set og sket 2014Aktiviteter 2013
JulegudstjenesteLille Juleaften kun for veteranerInvitation til JulestueKom og prøv kræfter med
verdens højeste indendørs
High Roping bane!
INDKALDELSE TIL EKSTRAORDINÆR
GENERALFORSAMLING
Mortens aftenBesøg fra veteranhaven i Slagelse.Planlægning af julestue.Kom boksestævne i VordingborgHusmøde den 7 feb 2013superbowlBOKSE &crossfit TRÆNINGBiograf billeterVeteran GoKart arrangementFisketur 7 marts 2013Generalforsamling 2013Mountainbike i HareskovenOrdinær generalforsamling:HusmødeBokseaftenStatens Museum for KunstHusmøde 17 juni 2013Sct. Hans fest Ecco Walkathon i Slagelse d. 29. juniFisketur på Øresund 27 juli 2013Overlevelse/oplevelsestur til SverigeDHL stafetten 2013DHL 2013Ecco Walkathon i Slagelse d. 25. august 2013Kom til Kulturnat fredag d. 11. Oktober og oplev KøbenhavnBrugermøde 30/10/13 kl 1915VHK BADASS
Set og sket 2013Aktiviteter 2012Aktiviteter 2014
Nyt fra forsvaretGalleriStøt som frivilligSponsorer
AalborgMidtjyllandOdenseOm FondenVærtskemaÅrsrapporterSommerlejer Frydenborg 2016

VHK Kunstklubben: Tur til Statens Museum for Kunst

 

Tirsdag d. 21. maj, kl. 11.00, inviterede Statens Museum for Kunst på en guidet rundvisning i museets faste udstillinger: En tour de force i ”Highlights - på tværs af 700 års kunst”, efterfulgt af en veteran-tegne-konkurrence og en frokost i caféen…

 

 

 

Efter en kort præsentation af museets historie, arkitektur og udstillingernes opbygning, blev løjerne for alvor skudt i gang…

 

 

Rundvisningen begyndte med den dansk-vietnamesiske kunstner, Danh Vo's enorme kunstprojekt ”We the people” (titlen er hentet fra USAs forfatning fra 1787, som netop indledes med disse tre ord).

Værket består af en komplet 1:1 kopi af den 45 meter høje Frihedsgudinde og er fremstillet i kobber. Skulpturen er imidlertid splittet i 400 enkeltdele og er spredt rundt omkring på forskellige kunstmuseer over hele verden.

http://www.smk.dk/besoeg-museet/udstillinger/we-the-people-detail/om-udstillingen/

 

 

Efter vi alle havde stået og faldet i staver over frihedsgudindens enorme fod, tog vi et gevaldigt spring i tid og stilart. Det første billede på rundvisningen var således renæssance-maleriet Kristus som den lidende frelser af Andrea Mantegna fra omkring år 1500.

 

 

http://www.smk.dk/udforsk-kunsten/highlights/andrea-mantegna-kristus-som-den-lidende-frelser/

 

Efter Mantagna's maleri, der ydermere er museets mest værdifulde, gik turen videre til værket Titanernes fald fra slutningen af 1500-tallet; udfærdiget af Cornelis Cornelisz van Haarlem. Af museets hjemmeside fremgår det, at Cornelis Cornelisz van Haarlem med Titanernes fald har ”udlevet alle sine kunstneriske idealer i de nøgne muskuløse kroppe og i de komplicerede stillinger”.

 

Vi var alle ganske forbløffede over det enorme maleri – ej at forglemme motivets noget særprægede beskaffenhed. Og lad det være sagt med det samme: der faldt en kommentar eller to…

Billedet, fik vi fortalt, er van Haarlem's fortolkning af den romerske digter Ovids, Metamorfoser, der omhandler'titanomachia' (den drabelige kosmiske kamp mellem Olympens guder og titanerne).

At det udelukkende skulle være de anatomiske ”idealer” som Haarlem udlevede i gengivelsen af titanernes fald, forholdt vi os nu ganske tvivlende overfor. Der var nu engang visse iøjefaldende over- og undertoner i billedets komposition, der vakte en smule opsigt. Men nok om det…

Rundvisningen lagde herefter vejen forbi sal 206 og en samling af værker med titlen 'Det Kongelige Danske Kunstkammer 1690: Et Synsbedrag'.

 

 

Billedet herunder er Cornelius Norbertus Gijsbrechts, Trompe l'oeil (fransk for 'øjenbedrag') med trompet, himmelglobus og Frederik 3.s proklamation, fra midten af 1600-tallet. Eller sagt på en anden måde: Enevælde lir, der hylder egen magt og vælde.

Fællesnævneren for disse billeder er en nærmest fotografisk gengivelse af detaljer og en opbygning, der fremstår som om billedet har dybde. Eller som det fremgår af hjemmesiden:

”Værkerne leger med 3D ved at lade billedverdenen springe ud mod betragteren eller lade den forsvinde ind i et uendeligt centralperspektiv”.

 

http://www.smk.dk/besoeg-museet/udstillinger/europaeisk-kunst-1300-1800/sale-i-europaeisk-kunst/sal-206/

 

Dernæst gik turen forbi billedet Fra et romersk osteria der er malet i 1866 af Carl Bloch. Bloch var en historiemaler, der kendetegnes ved en udtalt realisme og var et stort navn i sin samtid.

Fra italiensk café-flirt bevægede vi os videre til en mindre idealiseret naturalisme, da vi blev introduceret for socialrealismen. I takt med industrialiseringen og urbaniseringen (fra land til by) banes vejen for nye normer og et fornyet fokus på sociale problemer - herunder skildret af Erik Henningsens maleri,Sat ud,fra 1892.

Som en sidste krølle på rundvisningens hale, gik turen gennem Surrealismens forunderlige univers.

 

Som en anden lille reflekterende fodnote kan fremhæves nedenstående værk, der satte tankerne i gang… 

Via. en tegne-konkurrence (som vi desværre ikke har billeder af i skrivende stund – kommer senere!) rundes arrangementet af med et fantastisk traktement i Cafeen, der i dagens anledning bød på en lækker to-retters menu bestående af en foret med en let torskeanretning efterfulgt af kalve-frikassé med grøntsager, sauce og katofler.

Inden vi satte os til bords skulle der dog kåres en vinder af tegne-konkurencen. Vi fik alle rosende ord med på vejen og hæderen tilfaldt fuldt fortjent Michael, der tegnede en okse (efter en skulptur i tegnerummet).

Det var en meget anderledes og fantastisk sjov dag, der gav blod på tanden efter flere museumsbesøg. At der samtidig indgik en fantastisk middag – generøst doneret af Cafeen – var en perfekt krølle på halen. Så stort tak til køkkenet og personalet for at donere et fantastisk frokostmåltid!

 

 

Herefter var der blot tilbage at sige tusindtak til Statens Museum for Kunst og til Cafeen, hvorefter turen gik hjemover til VHK hvor begivenheden blev rundet af med en lille præmieoverrækkelse til Michael.

Her stoppede det imidlertid ikke. Med på turen til Statens Museum for Kunst havde vi således en østrigsk kunstner, ved navn David Rych, der var meget interesseret i vores fokus på kunst.

Rych (yderst til højere – anden række) inviterede derfor til en kunstworkshop på VHK dagen efter, hvor fire veteraner deltog – en ganske uventet (men ganske interessant) drejning.

Efterfølgende blev værkerne udstillet på et lejligheds-galleri på Østerbro med fernisering fredag aften. Men det er en anden historie…

I kraft af den store interesse, engagement og det høje humør, der kendetegnede begivenheden, er flere andre udflugter allerede i støbeskeen. Så det er bestemt ikke sidste gang VHK kunstklubben kridter støvlerne og drager på museumsbesøg.

Hilsen 'Fristil

'

Vinderen af VHK's tegne-dyst…